VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het aandeel TomTom verloor dinsdag een kwart van zijn waarde. De oorzaak ligt in het feit dat Renault, Mitsubishi en Nissan een overeenkomst hebben gesloten met Google voor de ontwikkeling van nieuwe 'infotainment'-systemen in hun auto’s.

Dat is een flinke klap voor het Midkap-bedrijf, want de combinatie verkoopt wereldwijd meer auto’s dan de grootste automakers Volkswagen en Toyota. Nieuwe Renaults, Mitsubishi’s en Nissans krijgen vanaf 2021 navigatie- en entertainmentsystemen van Google Android.

Google is onderdeel van het Amerikaanse internetbedrijf Alphabet (ticker GOOG), dat samen met een paar andere giganten flinke delen van de informatiemarkt als bijna-monopolist lijkt te controleren. Er is concurrentie tussen de internetreuzen en is er ook nog ruimte voor samenwerking en zelfs consolidatie, maar kleinere spelers als TomTom (ticker TOM2) worden nog wel eens vermorzeld in dit geweld. Google biedt zijn diensten meestal gratis aan, advertentie-inkomsten zijn goed voor zo’n 90 procent van de omzet.

Alphabet is op de beurs bijna 500 keer zoveel waard als TomTom, dat met een beurswaarde van 1,5 miljard euro ook weer geen heel klein bedrijf is. Volgens de taxaties zoals die kort voor het bekend worden van de order voor Google gemaakt werden, kostte een aandeel TomTom zo’n 20 keer de winst die voor 2020 werd voorzien. Nu is er een kwart van die koers af, maar het is de vraag wat er de komende maanden gebeurt met de winstverwachting op de wat langere termijn. Alphabet is namelijk al langer bezig met het ontwikkelen van producten voor de auto-industrie en lijkt daar nu een belangrijke doorbraak te boeken.

Alphabet heeft een enorme portefeuille met wat zij zelf ‘other bets’ (andere gokjes) noemt, waar ook steeds meer uit begint te komen, zoals allerlei kunstmatige intelligentieoplossingen waaronder de zelfrijdende auto van Waymo, waarmee in Phoenix (Arizona) op korte termijn een taxidienst zal gaan rijden. En nu dus het infotainment-systeem voor personenauto’s.

Alphabet heeft de middelen om fors te investeren in de automobielsector en snel een flink deel van deze markt te veroveren. Het bedrijf groeit al jaren met dubbele cijfers, het aandeel is een van de beste beleggingen geweest van deze eeuw en op de balans staat nu voor ruim 100 miljard dollar aan contanten, zonder dat daar noemenswaardige schulden tegenover staan. TomTom is ook schuldenvrij, maar beschikt over veel minder reserves.

Het aandeel Alphabet kostte gisteren net als TomTom zo’n 20 keer de winst die voor 2020 wordt verwacht. De winst per aandeel zal bij Alphabet de komende jaren met 20 procent per jaar blijven oplopen, zo is de verwachting. Wat er met die van TomTom gebeurt, is nu zeer vraag. Beleggers zetten niet vaak een koers 25 procent lager op nieuws over een grote order bij een concurrent.